Consells:
El més important és portar una dieta baixa en greixos saturats. En molts llocs poden informar-nos dels aliments que ens ajuden a reduir els nivells de colesterol dolent, no obstant això necessitem saber quins aliments hem d'evitar si sofrim de colesterol alt, o tan mateix, si volem evitar arribar a aquest punt.
Els greixos saturats són les pitjors per els qui sofreixen de colesterol alt. On trobem aquest tipus de greixos? Especialment en nates, mantegues, en els greixos d'embotits i carns vermelles
Els olis en general estan permesos només si són vegetals . L'oli i la llet de coco estan absolutament prohibits perquè aquest fruit conté greix saturat.
Per contra, l'oli d'oliva es ric en vitamines A, D, E i K. Afavoreix l'absorció de minerals com el calci, el fòsfor, el magnesi i el zinc, és eficaç en el procés digestiu, evitant l'acidesa gàstrica i facilitant el trànsit intestinal.
Millora el control de la pressió arterial. Ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang. L' elevada quantitat de polifenols (un antioxidant natural) en l'oli d'oliva ajuda i prevé malalties degeneratives com el Alhzeimer, i actua contra l'envelliment . Redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, augmentant el HDL o colesterol bo. Per la seva composició en àcids grassos, l'oli d'oliva verge o extra és l'aliment més semblant a la llet materna.
Pro els olis o aliments fregits estan especialment no recomanats, fins i tot aquells que estan precuinats. Aquests aliments alliberen grasses trans (*) quan s’ els hi escalfa, i aquestes són especialment perilloses doncs poden obstruir les artèries.
L’Organització Mundial de la Salut considera que hi ha una evidència probable d’un increment del risc de diabetis i de mort cardíaca sobtada, a més d’una evidència convincent d’un increment del risc de malaltia coronaria.
(*) Els àcids grassos insaturats trans o greixos trans són un tipus d’àcids que es troben principalment en aliments industrialitzats com la margarina o pastissos, entre d'altres. Per tant és recomanable evitar pastissos i rebosteria industrial.
El millor és consumir lactis descremats o amb greixos modificats (omega 3), tenim que evitar els greixos continguts a la llet sencera i als productes lactis (principalment els saturats). Per el mateix motiu cal evitar formatges com: gruyère, parmesà i altres formatges durs; així com alguns tous com: rocafort, ricota, etc.
Entre els fruits de la mar a evitar es troben les gambes i els llagostins ja que tenen una quantitat gens menyspreable de colesterol.
Al contrari d’ els peixos en general; el consum àcids grassos Omega 3 (presents en abundància en els vegetals i aliments d'origen marí, especialment el salmó) són indispensables per a diverses funcions del cos; en el cas de les carns el pollastre i el conill, sobre tot aquest últim, són recomanats per els qui sofreixen de colesterol alt,..
Dr. Josep Mª Torrabadella
No hay comentarios:
Publicar un comentario