Centre Torrabadella

martes, 25 de marzo de 2014

                        Propietats farmacològiques del Romaní

Dr. Josep M. Torrabadella


La gran majoria estan relacionades amb l'activitat de l'oli essencial. S'ha demostrat de forma activa que és un bactericida potent, antiviral i també antioxidant que també es pot prendre en infusió de les fulles (millor fresques).
En infusió,
Antigament també es tractaven amb romaní alguns trastorns nerviosos; els metges àrabs, a l'antiguitat, empraven el romaní per a tornar la parla després d'un desmai.
En infusió, te efectes estimulants i tònics, te un efecte recuperador en dolences respiratòries i ens ajuda en les dolences del fetge i digestives.
Es antireumàtica per el seu contingut de cineol.
Redueix els dolors menstruals i els seus efectes col·laterals, mal de cap, irritabilitat, etc.
Es una de les plantes amb mes poder antioxidant per el seu contingut de timol (igual que el de la farigola), carvacrol i àcid rosmarinic.
L'administració per via oral, també presenta una activitat diürètica.
Acció tòpica (oli essencial)
L'aplicació tòpica dels extractes alcohòlics fets amb fulles de romer, inhibeixen la iniciació i progrés del tumor epidèrmic (amb un 40-60% d'eficàcia).
Aquest oli essencial ha demostrat , in vitro, activitat espasmolítica i anticonvulsionant.
Té també un efecte similar al dels antiinflamatoris i millora l'activitat circulatòria, sobretot a les extremitats inferiors, essent un bon cicatritzant.
També ha estat demostrat el seu ús en el tractament de l'alopècia.
El fum del romaní serveix com a tractament per l'asma.
El romaní es troba incorporat a les farmàcies d'Alemanya, Anglaterra, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Espanya, França, Mèxic, Països Catalans, Portugal, República Txeca i Suïssa, entre d'altres.

                        Efectes adversos i tòxics

Si no es menja una quantitat exagerada de la substància, no té cap efecte tòxic conegut,
interaccions medicamentoses ni contraindicacions a excepció....
Hauran d'abstenir-se de la ingesta de romaní les dones embarassades, ja que s'ha observat que és un agent abortiu i encara que no s'ha pogut demostrar, es recomana que pels seus efectes estrogènics i al ser un aliment amb factors medicinals, que se n'eviti de menjar durant el període d'embaràs i lactància.

No hay comentarios:

Publicar un comentario