Propietats
farmacològiques del Romaní
Dr. Josep M. Torrabadella
La gran majoria estan relacionades amb
l'activitat de l'oli essencial. S'ha demostrat de forma activa que és un bactericida
potent, antiviral i també antioxidant
que també es pot prendre en infusió de les fulles (millor fresques).
En infusió,
Antigament també es tractaven amb romaní
alguns trastorns nerviosos; els metges àrabs, a l'antiguitat, empraven el
romaní per a tornar la parla després d'un desmai.
En infusió, te efectes estimulants i tònics,
te un efecte recuperador en dolences respiratòries i ens ajuda en les dolences
del fetge i digestives.
Es antireumàtica per el seu contingut de
cineol.
Redueix els dolors menstruals i els seus
efectes col·laterals, mal de cap, irritabilitat, etc.
Es una de les plantes amb mes poder
antioxidant per el seu contingut de timol (igual que el de la farigola), carvacrol
i àcid rosmarinic.
L'administració per via oral, també presenta
una activitat diürètica.
Acció tòpica (oli essencial)
L'aplicació tòpica
dels extractes alcohòlics fets amb fulles de romer, inhibeixen
la iniciació i progrés del tumor epidèrmic (amb un 40-60%
d'eficàcia).
Aquest oli essencial ha demostrat , in
vitro, activitat espasmolítica i anticonvulsionant.
Té també un efecte similar al dels
antiinflamatoris i millora l'activitat circulatòria, sobretot a les extremitats
inferiors, essent un bon cicatritzant.
També ha estat demostrat el seu ús en el
tractament de l'alopècia.
El fum del romaní serveix com a tractament
per l'asma.
El romaní es troba incorporat a les
farmàcies d'Alemanya, Anglaterra, Argentina,
Austràlia, Bèlgica, Espanya,
França, Mèxic, Països Catalans, Portugal,
República Txeca i Suïssa, entre d'altres.
Efectes
adversos i tòxics
Si no es menja una quantitat exagerada de la
substància, no té cap efecte tòxic conegut,
interaccions medicamentoses ni
contraindicacions a excepció....
Hauran d'abstenir-se de la ingesta de romaní
les dones embarassades, ja que s'ha observat que és un agent abortiu
i encara que no s'ha pogut demostrar, es recomana que pels seus efectes
estrogènics i al ser un aliment amb factors medicinals, que se
n'eviti de menjar durant el període d'embaràs i lactància.
No hay comentarios:
Publicar un comentario